Духовний бік статевого життя

happy couple of lovers on the floor smiling and facing the cameraВажливо говорити про проблему № 1, спокусу № 1, економічний рушій у культурі № 1 для чоловіків — про секс.

 Тестостерон ніколи не зникне; твоє статеве життя — це не просто фізична річ. Бог знає (і тобі варто знати), де насправді народжується твоє статеве життя — всередині тебе. Існує значна плутанина у сфері статевості, часто трапляються падіння у цій сфері. Я ще не зустрічав чоловіка, який би не був хоча б якось зранений у сфері сексу. 

Божий задум щодо сексу надзвичайно позитивний. Секс — це дар. Це те, яким тебе сотворив Бог. Секс — це добро. Бог бажає, щоб ти вживав цю сторону свого життя на добро, але не для зловживання сексом. 

 Бог осуджує сексуальний гріх не тому, що Він ненавидить гріх, але тому що Він любить життя. Наше самоусвідомлення як Божих мужчин включає розуміння, що наша життєва енергія і статеве життя покликані прославляти, вихваляти і шанувати нашого Творця. 

Послання сучасної культури про секс, що секс є роз’єднаною дійсністю, що це особиста сторона твого життя, про яку не слід говорити, що це дуже особиста справа, що це індивідуальний досвід і вибір кожного. Так сталося, що секс є віддалений від нашого духовного (релігійного) життя. Однак, це послання абсолютно невірне, бо ти не можеш розділити секс і духовність, бо Бог сотворив його. Секс — не просто фізіологічна функція. Не просто приємний досвід. Це набагато щось більше. Заперечувати духовність сексу — означає вносити руйнування у твоє життя і життя тих, хто пов’язаний з тобой. 

 Давай поглянемо глибше. Поглянемо на наше тіло. Розглянемо фізичний аспект тіла та чоловічості (маскулінності). Статевість глибоко вкорінена у наше особове буття. 

Що відбувається з нашим тілом у зв’язку з сексуальним життям? У чоловіків є тестостерон. Наше чоловіче статеве дозрівання сягає піку розвитку в ранньому підлітковому віці. Ми всі знайомі з проявами дії тестостерону. Але чи кожен чоловік знає про те, що ми називатимемо чоловічим періодом або чоловічим циклом? 

Жінки добре знають про свій цикл і часто переживають з приводу «критичних» днів. Це складний час для них, коли вони впродовж кількох днів мають поганий настрій через біологічні причини. 

 Після певного вивчення я виявив, що у чоловіків також є такий період — чоловічий цикл — пов’язаний з тестостероном. Я докажу вам це з свого власного життєвого досвіду. 

Коли рівень тестостерону найвищий — вдень чи ввечері? 

Вранці рівень тестостерону найвищий. Ось чому ми саме вранці найбільше збуджуємось. Коли прокидаємось, у кров потрапляє викид тестостерону. Я не знаю, чому це так, але Бог створив так, що у чоловіків пік збудження саме вранці, а самий низький рівень — вночі. 

 А чи відомо тобі, що емоційні цикли чоловіка пов’язані з рівнем тестостерону у крові? Тривалість такого циклу — від чотирьох до шести тижнів. 

Так існують періоди низького рівня тестостерону, що не залежить від віку чоловіка. Самий низький рівень тестостерону навесні, за звичай у квітні. Весну можна назвати «чоловічою зимою». У цей період (чотири — шість тижнів) домінують почуття апатії та байдужості. Час сплеску тестостерону — листопад. Я не знаю, чому так є. Можливо це якось пов’язано з відкриттям футбольного сезону. 

 Насправді все дуже серйозно. Тестостерон дуже тісно пов’язаний з твоїм рівнем стресу, роздратуванням, депресією, агресією і настроєм. Дуже важливо це розуміти, бо негативні емоції погано впливають на оточуючих людей. 

Чи маємо справа лише з фізіологією? Чи така наша доля? Чи можемо ми контролювати поведінку наших гормонів? 

Так, тестостерон викликає у нас велику напругу, провокує депресію, агресію, гнів, але ми здатні себе контролювати. Все залежить від того, ким ти є, які твої цінності, твої релігійні переконання, як ти намагаєшся дати раду негативним емоціям і впливу тестостерону на твоє життя. 

Тобі слід шукати відповідь на виклик, що робити з впливом тестостерону на твоє життя. Коли ж ти неодружений, а твоє тіло відчуває сильне статеве бажання, або ж ти одружений, або ж самотній, тобі доведеться навчитись жити з цим, і правильно реагувати на це. Духовне життя допоможе скерувати свої бажання у вірному напрямку, зосередивши увагу на вірні життєві цілі. 

Автор: Кенні Лак

Інститут родини і подружнього життя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *