Правда про штучне запліднення

in-vitroКількість пар, які мають проблеми із плідністю, на жаль, зростає. Бездітність – це біль багатьох сімей. В Україні кожна п’ята пара страждає від безпліддя. На цьому фоні з’являється все більше клінік, які пропонують вирішити дану проблему шляхом екстракорпорального штучного запліднення або ЕКЗ (російською ЭКО). 

 ЕКЗ широко рекламується, пропагується й подається як варіант вирішення проблем з безпліддям, як щось добре. Однак, за своєю суттю, ця технологія не є лікуванням. Це маніпуляція, яка призводить до негативних наслідків для зачатих дітей та для здоров’я матерів. Чи не переслідує пропаганда штучного запліднення передусім комерційний інтерес, адже якщо є попит, то  є і  пропозиція? Спробуймо детально все розглянути.  
Суть техніки ЕКЗ 

 Процес ЕКЗ (IVF – in vitro fertilization)  розпочинається з гормональної стимуляції яєчників. Завдяки медикаментозній стимуляції яєчників дозріває не одна, а кілька (зазвичай 6-8) повністю зрілих яйцеклітин. Їх поєднують із сперматозоїдами, за деякий час оцінюють, чи відбулося запліднення. Запліднені яйцеклітини переносяться у матку (від двох до чотирьох ембріонів), решту заморожують для можливих подальших спроб, продають іншим парам, використовують для медичних досліджень, у косметичних цілях, або просто знищують. Якщо у матці успішно прижилися кілька ембріонів, то зберігають життя лише тому, хто найкраще розвивається, непотрібні ж «видаляють».  
Надлишкові ембріони 

 При застосуванні ЕКЗ, щоб народилася 1 дитина, гине у середньому більше 10 ембріонів.  

 Відомим і незаперечним фактом є те, що життя кожної людини розпочинається у момент зачаття, тобто коли чоловіча статева клітина (сперматозоїд) проникає та зливається з жіночою статевою клітиною (яйцеклітиною). Цей етап розвитку пройшов кожний з нас.   

 Уявімо ситуацію, що до лікарні приходить подружня пара, яка мріє про дитину. Лікар пропонує їм використати новітню технологію, але попереджує, що ця процедура передбачає появу десяти дітей, з яких частину буде вбито, частину заморозять і продадуть й, нарешті, одна народиться. Відомі випадки, коли сім’ї є морально пригнічені та страждають  після запліднення ЕКЗ. Так, вони виховують власну дитину, але з часом приходить усвідомлення, що насправді дітей було більше і деякі з них загинули, а деякі зараз знаходяться у кріокамері. 

 Всесвітня організація охорони здоров’я (WHO) не рекомендує екстракорпоральне запліднення. 

 
Шкідливий вплив ЕКЗ на здоров’я матері 

 Дослідження, проведені ізраїльськими медиками, довели, що штучне запліднення збільшує ризик захворювання на рак молочної залози на 40%. Це підтверджено дослідженнями, проведеними лікарнею Асаф-ха-Рофе, у яких брали участь більш ніж 10000 жінок. Також було встановлено, що у жінок, які проходили процедури, необхідні для проведення штучного запліднення, рак молочної залози виникав у значно молодшому віці,  порівняно з жінками, що не проходили цих процедур.  

 Медики враховували і вік жінок, що проходили курс ЕКЗ, і кількість курсів гормональної терапії, оскільки для того, щоб завагітніти, далеко не завжди достатньо одного курсу. Середній вік жінок, що проходили курс ЕКЗ, – 32 роки, а середнє число курсів, що припадають на одну жінку, – 3,15 Середній вік жінок, у яких згодом розвинувся рак молочної залози, – 44 роки. 

 Рідше трапляються випадки раку яєчників. У 75-85% випадків хворобу виявляють аж на третій-четвертій стадії. 

 Після кількох невдалих спроб штучного запліднення у жінок часто розвиваються неврози та депресивні стани. Можливий також розвиток алергічних реакцій на стимулюючі препарати. При проведенні пункції яєчників зберігається ризик травмування судин і внутрішніх органів. 

 Також не виключаються випадки невиношування дитини. 10% жінок, які завагітніли природнім шляхом, народжують за допомогою кесаревого розтину, при штучному заплідненні показник зростає до 40-50%.
 Оскільки ЕКЗ є серйозним випробуванням для ендокринної системи жінки, то цілком імовірне порушення в її роботі, збільшення маси тіла і т.д. У жінок, крім можливості розвитку раку грудей, вищі шанси на ранній клімакс. 

 Також після ЕКЗ частіше спостерігаються загострення хронічних гінекологічних захворювань, внаслідок використання спеціальних препаратів для лікування загострень, цілком можливі виникнення проблем з печінкою (медикаментозні гепатити, гепатози, цирози, і рак печінки). 
Шкідливий вплив ЕКЗ на здоров’я дитини 

 Згідно наукових даних, лише 4,2% ембріонів, отриманих за допомогою штучних методів запліднення, народилися живими . 

 Діти, зачаті методом ЕКЗ, у порівнянні з дітьми, зачатими природнім шляхом, гинуть перед пологами або під час пологів в чотири рази частіше. Американські вчені порівняли результати 15 незалежних наукових досліджень й переконалися, що новонароджені, зачаті методом ЕКЗ, помирають у два рази частіше .  

 Ця інформація була також підтверджена дослідженнями доктора Кірстена Вісбурга (Університетська Клініка Аархус, Данія). Вчений вивчив більше 20 000 випадків вагітностей, отриманих ЕКЗ на протязі 17 років .
 У штучно зачатих дітей вродженні вади зустрічаються у 2, а іноді у 4 рази частіше. В Австралії були проведені дослідження 4000 дітей, народжених у 1993-1997 роках. Виявилося, що серед природно зачатих дітей вроджені вади складали 4,2 %, тоді, як у штучно зачатих – 9% . 

 Дослідження проведені американськими лікарями за дорученням британської організації „Human Fertilisation and Embryology Authority”, показали, що  діти, зачаті ЕКЗ, з більшою вірогідністю можуть захворіти на серйозні хвороби з ускладненнями. Вони стверджують, що ДНК дітей зачатих методом ЕКЗ відрізняється від ДНК інших дітей, через що їх відносять до групи з більшим ризиком захворювання на ожиріння чи діабет. Відповідно до висновків, «діти з пробірки» частіше мають вади серця і проблеми шлунково-кишкового тракту. Серед хвороб, на які наражаються такі діти, є також хвороба Англемана, що призводить до затримки в розвитку, а також хвороба Беквіта-Відеманна, тобто генетичне захворювання, яке характеризується гіпертрофією мови. 

 Відповідно до досліджень лікарів з США, зміни, які є побічним наслідком застосування допоміжних репродуктивних технологій, відбуваються в так званих епігенетичних механізмах. Вони не мають зв’язку з генетичними мутаціями, але полягають в “загасанні експресії деяких генів”. У дослідників існують підозри, що діти, зачаті методом ЕКЗ, можуть передавати вади своєму потомству. 

 Інші американські науковці шляхом дослідів на найбільш генетично подібних до людини мишах виявили, що штучне запліднення порушує роботу генів, відповідальних за обмін речовин і транспорт живильних з’єднань (нутрієнтів) в їх плацентах. Ці висновки допомагають зрозуміти, чому „діти з пробірки” частіше страждають ожирінням, артеріальною гіпертонією і підвищеним рівнем глюкози у крові.
 Ми повині мати достовірну інформацію про можливі побічні наслідки для здоров’я матері і зачатої дитини.  
Зберегти плідність 

 Зростання кількості неплідних пар в Україні зумовлене різноманітними факторами, але одними з основних чинників є невпорядковане статеве життя, застосування контрацепції та аборти. Переважна частина неплідних пар має не вроджену, а набуту неплідність. Тому передусім потрібно дбати про те, щоб не втратити дару плідності. 

 У переважній більшості випадків лікування неплідності можливе і ефективне, але вимагає комплексного і ретельного підходу. У наш час набувають розвитку напротехнології, які дають можливість відновити плідність. 
 Ранні статеві стосунки призводять до вагітності, яка є у групі ризику і зазвичай закінчується абортом. Часто дівчина після першого аборту залишається безплідною. 

 Фатальним стає використання контрацептивних засобів. Це стосується використання спіралей, які викликають запальні захворювання статевих органів і призводять до безпліддя. Зв’язок між використанням гормональних контрацептивів та безпліддям є завуальованим. Завдяки «безпечному сексу» та зміні статевих партнерів, внаслідок набутих хвороб, що передаються статевим шляхом, молоді дівчата стають безплідними. Більшість цих хвороб на ранніх етапах протікають безсимптомно.  
Якщо лікування неможливе 

 Якщо подружжя прагне реалізувати своє покликання бути татом і мамою, то є багато дітей у дитячих будинках, які чекають на батьків.  
Медицина чи бізнес? 

 Технології ЕКЗ неможливо назвати медичними, оскільки вони не передбачають лікування як такого, а є лише застосуванням штучних технік, при яких гинуть ембріони. Жінка після процедури залишається з тими ж проблемами, які у неї й були. Пропаганда та реклама ЕКЗ пояснюється комерційним інтересом. 

Всеукраїнський благодійний фонд «За гідність людини» 

Телефон довіри: 098 907 57 37 

__________________________

[1]  Nicholas Tonti Filippini: Reproductive Technology Outcomes in Australia: Analysing the Data, „Bioethics Research Notes", 15(1): 1-3, 2003  

[2] R. Jackson, K. Gibson, Y. Wu, M. Croughan: Perinatal Outcomes in Singletons Following In Fertilization: A Meta-Analysis, „Obstetrics&Gynecology", Vol. 103, no 3, March 2004   

[3] „Głos dla Życia", nr 3-2010 

[4] M. Hansen, J. Kurinczuk, C. Bower, S. Webb: The risk of major birth defects after intracytoplasmic sperm injection and in-vitro fertilization, „New England Journal of Medicine", 2002 Mar 7; 346 (10): 725-30
 

Джерело: CREDO 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *