Соціальні мережі: добро чи шкода для сучасної сім’ї?

Чи змінюють соціальні мережі існуючу культуру сімейних відносин? Чи формують нові уявлення про межі приватного і публічного простору у сімейному житті? Це новітня спокуса чи чинник вагомих змін? Ці та інші питання виринають при спробах осмислити явище потужного впливу соцмереж на наше життя.

У соціальному просторі можемо вільно ділитись думками, враженнями, інформацією з іншими. Також можемо пропагувати здорові думки про сімейне життя, добрі стосунки між чоловіком і жінкою, цікаві сімейні традиції, спільний сімейний відпочинок, просімейні громадські та соціальні ініціативи. Це нагода поділитись власним баченням актуальних питань, запропонувати рішення різних проблем.

Однак з цього приводу виринає пересторога, чи наша активність у соцмережах впливає на реальне життя довкола нас, чи змінює нас, допомагає вирішувати реальні проблеми.

Час від часу з’являються публікації, в яких йдеться про вплив соцмереж на сімейне життя.

Так, користування мережею Facebook для нових знайомств пов’язують із статистикою розлучень серед користувачів (у США, Великобританії). Наприклад, одна третина користувачів, які брали участь у дослідженні, серйозно розглядала можливість розлучення або припинення романтичних стосунків. Загалом говорять про низький показник такого сценарію подій – від 2% до 4% (1).

 

У 2012 році Британська юридична компанія провела онлайн-опитування своїх клієнтів, щоб з’ясувати наявність зв’язку між розлученнями і користуванням соцмережами. Згідно його результатів, одне з трьох розлучень певною мірою пов’язане із сварками через користування соцмережами.

 

У 2010 році Американська Академія сімейних юристів провела аналогічне опитування, яке показало, що кожні четверо з п’яти сімейних юристів під час розгляду справ про розлучення послуговувались інформацією про клієнта, яку знайшли у соцмережах.

 

Ще інше дослідження поведінки користувачів соцмереж (Facebook, Skype, Snapchat, Twitter, What’sApp) серед громадян Великобританії з’ясувало, що один з кожних семи учасників дослідження розглядав можливість розлучення через поведінку свого партнера у соцмережах (2).

Чи завжди користування соцмережами негативно впливає на сімейне життя?

Звичайно, ні. Усе залежить від мотивації, цілей та моральних цінностей користувачів. Так можемо більше дізнатись про думки, бажання, захоплення, зацікавлення різними подіями наших членів сім’ї, знайомих чи друзів. А як щодо того, коли спосіб представлення користувачем свого особистого життя, думок є доволі оманливий, неправдоподібний, бо переслідує нечесні цілі.

Добре, коли люди зі здоровими цінностями діляться позитивним баченням сімейного життя, стосунками, мотивують інших до чогось прекрасного.

Маємо справу з сучасним засобом комунікації, який пропонує багато переваг. Це чудовий засіб у руках щасливих дружин, які бажають поділитись позитивною інформацією про своє життя або пригадати своїм рідним про важливі ювілеї, сімейні святкування. Це можливість підтримувати стосунки з друзями, стежити за цікавими подіями їхнього життя й підтримати одне одного у складні життєві моменти.

Цими мережами можуть і зловживати. Неоголошене стеження за поведінкою свого сімейного партнера у соцмережах не сприяє довірі у стосунках, розпалює ревнощі, провокує сімейні сварки. Сьогодні сімейні зради часто починаються з невинного онлайн-спілкування.Тому необхідно скласти та узгодити в колі сім’ї певні правила користування соцмережами.

Коли будете формулювати правила, зверніть увагу на такі моменти (3):

 

Щоб захистити приватність свого життя, слід зважено приймати рішення про те, чим хочете поділитись з іншими користувачами. Слід поставити собі питання: Як оприлюднена інформація, фото можуть зашкодити, чи ускладнити ваші стосунки? Чи погоджуються інші члени сім’ї з вашим рішенням? Чи важливо для вас зберігати певні сімейні події як приватну частину вашого життя?

 

Важливо обмежити час користування соцмережами, аби це не стало залежністю, яка буде прогресувати і негативно впливати на ваше життя. Також прописати місця і моменти з сімейного побуту, де взагалі слід відмовитись від цього. Важливо знаходити час на реальне спілкування з членами сім’ї, друзями. Спільний сімейний відпочинок – це також відпочинок від соцмереж.

Чи захоплення соцмережами не створює перешкоди для нормального перебігу щоденної рутини сімейного життя? Якщо – так, то буде провокувати сімейні сварки, незадоволення одне одним.

Сучасний темп життя, коли подруги не встигають поговорити про важливі речі вдома, бо є багато обов’язків та невідкладних завдань, також підказує шукати можливостей для сімейного спілкування у соцмережах. Подружжя потребує знаходити нагоди для романтичного побачення на двох після роботи, розподіливши завдання серед дітей, домовившись про місце і час таких зустрічей за допомогою Інтернету. Існують окремі заклади, які допомагають організувати такі зустрічі. Їх можна відшукати за допомогою соцмереж.

Скот М.Стенлі, професор Денверського університету (США), науковий співробітник Інституту сімейних студій (США) говорить про суттєве зростання за останні п’ять років проявів тривоги та депресії серед американських підлітків, як також серед підлітків розвинутих західних країн, що пов’язане з широко розповсюдженим використанням смартфонів (4).

Користування Інтернетом та соцмережами за допомогою смартфону формує у підлітків психологічний механізм «соціального порівняння» себе з іншими однолітками. Тобто, підліток є (або не є) задоволений власним життям на підставі двох факторів: задоволення власним життям і порівняння себе з іншими однолітками.

На основі суб’єктивного сприйняття даних про те, наскільки інші задоволені своїм життям, що видно з їх сторінок у соцмережах. Саме смартфони, які зручні в користуванні, найбільше спричинились до цього явища.

Також підлітки, беручи до уваги наявність чи відсутність коментарів під постами, страждають від того, що інші користувачі однолітки не помічають, не поширюють, не достатньо коментують їх.

Те, що відбувається у соцмережі, вони переносять на реальне життя, у якому популярність чи непопулярність для них критично важлива. Ті чинники формують неврози та психічні розлади у підлітків. Залежність сучасних підлітків від соцмереж спричиняє таку ситуацію, коли вони не вміють підтримувати реальні стосунки: дружити, мати романтичні відносини.

Соціальні мережі – це невід’ємна реальність нашого життя. Впорядковане й відповідальне користування лише збагатить наше життя, допоможе краще пізнавати світ, поширювати позитивне відображення реалій життя, ділитись досвідом справжнього кохання, подружньої вірності, сімейними цінностями. Сучасна людина спроможна зробити соцмережі складовою сімейної культури.

Фото: expansion.mx

Використані джерела:

1. дослідження в США, опубліковане у Computers in Human Behavior

2. Brittany Wong "Stay Off Social Media (Or Risk Divorce), New Survey Says"

3. Ashley McGuire "Using the Power of Social Media to Promote Marriage" 

4. Scott M. Stanley стаття «Is “Cuelessness” Exacerbating Anxiety and Depression in Teens?» 

Автор: Ігор Леньо Інститут родини і подружнього життя