Гері Томас: Я вважаю, що шлюб – це більше, ніж просто склеїти двох людей разом…

Гері Томас, оратор і автор бестселерів «Любов на все життя» (A Lifelong Love)  та «Священний шлюб» (Sacred Marriage) протягом усього життя працює над тим, щоб змінити погляд подружжів на їхній шлюб. В інтерв'ю Focus on Family Canada Гері Томас пояснює чому ця тема так важлива для нього і як пари можуть змінити своє розуміння шлюбу розглядаючи його не як засіб задоволення своїх бажань, як акт шанування.

Я вважаю, що шлюб – це більше, ніж просто склеїти двох людей разом, це про будування близькості (інтимності). І саме ця близькість – найкраще, що існує між двома людьми, як частина акту шанування перед Богом. Тому я намагаюся допомогти подружжям визнати і впроваджувати у своє житті духовні принципи, які пов'язують їхню віру та шлюб.

У першу чергу, запитайте себе: Чи очікую я більше від свого шлюбу, ніж нам дає Бог? Чи прошу я свого чоловіка/дружину, бути в сотню разів кращим/кращою, ніж Бог наперед приготував йому / їй бути? Чи шукаю  я спочатку Царство Боже і Його правду (як Ісус говорить нам в Євангелії від Матвія 6:33), чи намагаюся зробити своє життя значущим, досягаючи меншого, ніж я можу зробити (і звинувачую мою дружину/чоловіка у всіх невдачах)?

"Small lives can't build big marriages". Ми руйнуємо наш шлюб, коли очікуємо надто багато від свого подруга.

Коли наш шлюб базується на шануванні один одного, зростанні разом та наслідуванні Христа, а також присутній постійний розвиток вміння любити – то і наш шлюб буде зростати разом з нами.

Коли ж шлюб ґрунтується на тому, щоб зберегти минулі почуття і переконати когось поставити мене на перше місце у їхньому житті – такий шлюб згасне. Очевидно, що дві егоїстичні людини, чекаючи що хтось задовільнить їхні потреби – в кінцевом результаті будуть почувати себе нещасними.

Що б ви порадили людині, яка дійсно хоче змінити свій шлюб, але прицьому його/її подруг не хочуть цих змін, або ж не бачать цієї необхідності?

Якщо ж я серйозно сприйму заклик Ісуса «шукайте найперше Боже Царство», я зможу зробити перший крок до цих змін, навіть якщо мій подруг не допомагає мені у цьому. Ісус жив покірним життям, працюючи поруч з невірними та незрілиим людьми. Ми можемо робити те саме. З того часу, як моя дружина є моїм партнером у подорожі життя, а не моїм пунктом призначення, вона може зробити моє життя легшим, або складнішим, але вона не визначає моє життя (або ж навіть мої цілі).

Як же бути тим, хто повністю розчарувався у своєму шлюбі?

Дозвольте Богу бути вашим основним парнером у шлюбі. «Так каже Господь сил: «Як це здаватиметься дивним у ту пору в очах останку цього люду, то хіба ж воно буде дивним і в моїх очах?» – слово Господа сил.» (пророк Захарія 8:6). Не зважаючи на те, чи людина, яку ви любите співпрацює з Богом або чинить опір Богові, ви все ж можете змінювати свій шлюб. Чарівність життя для Бога у тому, що Він є нашим союзником, джерелом наших сил, нашим другом та довіреною особою. Працюючи над цим, ви збільшуєте духовну близькість з Богом, навіть якщо ви намагаєтесь зблизитись зі своїм чоловіком/дружиною.

Якщо ми дивимось на наш шлюб, як на автомобіль, то наша віра не є шаром фарби на ньому. Наша віра – це двигун, який призводить цей автомобіль у рух.

На жаль, досить часто наша віра та шлюб перетинаються у молитві до Бога лише тоді коли, все інше не увінчалось успіхом. Однак поєднання віри зі шлюбом змінює наше увлення про шлюб – те, що ми очікуємо від нього та як ми комунікуємо один з одним у шлюбі.  Хороший шлюб це не щось, що вам пощастило знайти – це те, що ви створюєте щодня. І разом з Богом ви можете трансформувати свій шлюб навіть після декількох років віддалі або невдач.

Джерело: Focus on Family Canada

Переклад: Ірина Мацькова                               Інститут родини і подружнього життя