Папа Іван Павло ІІ про єдність та нерозривність шлюбу

ЗАГАЛЬНА АУДІЄНЦІЯ

5 вересня 1979 року на площі Святого Петра на загальній аудієнції, у якій взяли участь понад 20 000 чоловік, Папа Римський Іван Павло II виступив з такою промовою:

1. Останнім часом йде підготовка до чергового Синоду єпископів, який відбудеться в Римі восени наступного року. Тема Синоду «Роль християнської сім’ї» зосереджує нашу увагу на людській та християнській спільноті, яка мала основоположне значення з початку. Ісус Христос використовував саме цей вислів «з початку» в розмові про шлюб, про який йдеться в Євангелії від Матвія і Марка. Ми хочемо підняти питання, що означає це слово «початок»? Ми також хочемо пояснити, чому Христос згадав про «початок» з цього приводу. Тому ми пропонуємо більш точний аналіз відповідного тексту Святого Письма.

Однозначні відповіді

2. Під час розмови з фарисеями, які задавали йому питання про нерозривність шлюбу, Ісус Христос двічі звертався до «початку». Бесіда відбувалась наступним чином:

«І підійшли фарисеї до Нього, і випробовуючи, запитали Його: «Чи дозволено дружину свою відпускати з причини всякої?» А Він відповів і сказав: «Чи ви не читали, що Той, Хто створив споконвіку людей, створив їх чоловіком і жінкою?» І сказав: «Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, — і стануть обоє вони одним тілом», тому-то немає вже двох, але одне тіло. Тож, що Бог спарував, — людина нехай не розлучає!» Вони кажуть Йому: «А чому ж Мойсей заповів дати листа розводового, та й відпускати?» Він говорить до них: «То за ваше жорстокосердя дозволив Мойсей відпускати дружин ваших, спочатку ж так не було». (Мт. 19:3 і далі, див. також Мр. 10:2 і далі.)

Христос не захотів підтримувати дискусію на тому рівні, на якому його співрозмовники намагалися її провадити. У певному сенсі Він не прийняв того виміру, якого вони намагались надати тій проблемі. Він уникав втягнення у юридично-казуальні суперечки. Навпаки, Він двічі звертався до «початку». Діючи таким чином, Він чітко вказував на відповідні слова з книги Буття, які його співрозмовники теж знали напам’ять. З цих слів стародавнього одкровення Христос зробив висновок, і розмова закінчилася.

З початку

3. «Початок» отже, означає те, про що говорить книга Буття. Христос цитував Буття 1:27 стисло: «Спочатку Бог створив їх чоловіком і жінкою».  Оригінальний уривок дослівно звучить так: «І Бог на свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка і жінку створив їх». Згодом Господь звертається до Буття 2:24: «Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, — і стануть вони одним тілом». Цитуючи ці слова практично повністю, Христос дав їм ще більш чітке нормативне значення (оскільки можна посилатися на те, що в Бутті цими словами виражаються фактичні твердження: «покидає, пристає, вони стають одним тілом»). Нормативне значення виглядає правдоподібним, оскільки Христос не обмежився лише самою цитатою, але додав: «Тому-то немає вже двох, але одне тіло. Тож, що Бог спарував, — людина нехай не розлучає». Це «людина нехай не розлучає» є вирішальним. У світлі цих слів Христа, Буття 2:24 встановлює принцип єдності та нерозривності шлюбу як самого змісту Слова Божого, вираженого у найдавнішому одкровенні.

Вічний закон

4. Отже, можемо стверджувати, що питання є вичерпане, тому що слова Ісуса Христа підтверджують вічний закон, сформульований і встановлений Богом від «початку» створення людини. Можемо також сказати, що Учитель, аби підтвердити цей початковий закон Творця, нічого нового не робить, лише встановлює його виключно нормативне значення, посилаючись на владу першого Законодавця. Однак цей істотний вислів «від початку» був повторений Ісусом двічі, щоб спонукати його співрозмовників думати про те, у який спосіб була створена людина у таїнстві творіння, а саме як «чоловік і жінка», щоб вони правильно зрозуміли нормативний зміст слів Буття. Цей вислів був дійсний не лише для того часу, але й чинний для людей сьогодення. Тому розглядаючи все це, нам необхідно себе поставити сьогодні на місце співрозмовників Ісуса.

Переклад: Оксана Станіславська

Джерело: OF THE UNITY AND INDISSOLUBILITY OF MARRIAGE. Pope John Paul II

Фото:krishnaevents.tk

Інститут родини і подружнього життя