ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄРЕЇВ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ АРХІЄПАРХІЇ УГКЦ


Всечесні, всесвітліші та високопреподобні отці, преподобні монахи та монахині, дорогі семінаристи, возлюблені у Христі брати і сестри!

«Небеса достойно нехай веселяться, 
земля ж нехай радіє, 
нехай святкує увесь видимий світ і невидимий,
Христос бо воскрес – радість вічна!»
(Тропар Канону Пасхальної Утрені)

Христос воскрес!

Воскресіння Христове – є центром християнської віри, запорукою і запевненням нашого особистого воскресіння, найсвітлішим днем історії цілого людства та історії спасіння. «Христос, воскреснувши з мертвих вже більше не вмирає: смерть над Ним більше не панує» (Рим. 6, 9). А тому, ми спільно з апостолом Павлом радісно взиваємо: «Де твоя, смерте, перемога? Де твоє, смерте, жало?» (1 Кор. 15, 55).  Жало смерті навіки втрачено. Христос виводить людину з пітьми зла і гріха, даруючи їй цілком нове життя. Він уводить нас у Царство Отця, навіки руйнуючи злотворну силу смерті, чинячи смерть подією переходу до Небесного Двору.

Пасха Господня, є для кожного з нас не просто віддаленою історичною подією, але реальністю, яку щоденно переживаємо, як в особистому житті, так і в служінні Христової Церкви, яка через Святі Таїнства, уприсутнює Пасхальне таїнство. Таким чином, маючи живе досвідчення Воскреслого Христа, ми покликанні бути Його свідками «аж до краю землі» (Дія 9,8б). Саме живе, невдаване, автентичне свідчення нашої особистої зустрічі з Воскреслим, – є запорукою того, що християнство не перетвориться на якусь культурну традицію, ідеологію чи систему філософських поглядів, але залишиться живою вірою у Живого і Воскреслого Господа.

Пасхальні богослужіння сповненні торжественністю та великою радістю, адже: «сьогодні все наповнилося світлом, небо, земля і глибини підземні» (Тропар Канону Пасхальної Утрені). Пасхальна радість охоплює не тільки людину, але й увесь космос, видимий і невидимий світ. Пасха навіки освітлює та розвіває темряву зла, і тільки той, хто відкидає цю благу вість про відкуплення і Воскресіння Христове, закриває своє серце перед Божою любов’ю, якою Творець обнімає кожне сотворіння, бажаючи привести Його до первозданної досконалості, любові та святості.

Хоча Пасхальна радість наповнює наші серця, ми не можемо бути байдужі до складної ситуації сьогодення: страждань наших братів і сестер на Сході України, а також важких суспільних випробувань, з якими кожноденно зустрічаємося. Відповіддю на наші проблеми є сам Христос, який твердить: «…у світі страждатимете. Та бадьортеся! Я бо подолав світ!» (Ів. 16, 33). І справді, шукаючи відповіді в Господа щодо власних страждань та переживань, чуємо: «Чому шукаєте живого між мертвими? Його нема тут: Він воскрес!» (Лук. 24, 5-6).

Воскресіння є найбільшою надією, запевненням, що наше швидкоплинне життя покликане до вищої реальності – вічної блаженної злуки з Богом.  Саме ця правда, має додавати нам терпеливості, мужності та наполегливості у повсякденному свідченні Воскреслого Господа нашими християнськими вчинками, особистою любов’ю та прощенням. Саме ця правда, спонукала блаженного Владику Григорія Хомишина і владику Софрона Дмитерка, ювілеї яких цьогоріч вшановує Архієпарія, не йти на компроміс зі злом, не змирюватися із несправедливою реальністю, але ціною власного життя свідчити Христа «Сонце правди», Який «…смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував» (Тропар Пасхи). 

Осяяні благодаттю та радістю Христового Воскресіння, несімо у свої власні домівки, місця праці, діяльності та відпочинку, незгасне світло Господньої любові та тепла. Обіймімо найбільш нужденних та відкинутих, потішмо засмучених: «…просвітімся торжеством, і одні одних обнімімо, та скажімо: Браття! І тим, що ненавидять нас, простім все з Воскресінням!» (Стихира Канону Пасхальної Утрені).

Сердечно вітаємо з Воскресінням Христовим усіх воїнів, волонтерів та тих, хто щиро жертвує своє життя, здоров’я і зусилля заради довгоочікуваного миру на нашій рідній землі! Обіймаємо Вас батьківськими обіймами і благословляємо у Господі!

Вітаємо усіх наших вірних, нашу молодь і дітей, священнослужителів, богопосвячених осіб та семінаристів із Пасхальним торжеством. Нехай Воскреслий Христос наповнить Ваші серця своїм божественним миром! Нехай Пречиста Богородиця, сторіччя об’явлення Якої у Фатімі цьогоріч відзначає уся Вселенська Церква, – дарує кожному з нас дар правдивої і живої віри у Воскреслого Спасителя!

 Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

† Володимир (ВІЙТИШИН)
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський

† Йосафат (МОЩИЧ)
Єпископ-Помічник

Опубліковано у Комісія у справах родини Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *