ЧИ МОЖУТЬ ПРОКЛЯТТЯ І ВРОКИ ПЕРЕДАВАТИСЯ З ПОКОЛІННЯ В ПОКОЛІННЯ?

1_0_794601ПИТАННЯ: Чи можуть прокляття і вроки передаватися з покоління в покоління?

ВІДПОВІДЬ: Таїнство Хрещення, яке робить нас дітьми Божими, стирає всі гріхи і передає нам освячуючу благодать. Разом з нею ми, звичайно, не можемо успадкувати можливі прокляття, адресовані батькам або предкам. Все зло в момент Хрещення знищується, все стирається без сліду. Сила благодаті сильніша усякого прокляття.

Хрещення, за допомогою якого ми знову відроджуємося як діти Божі, – це найперший і найрадикальніший екзорцизм. Не треба забувати, що саме таїнство Хрещення включає в себе обряд екзорцизму. Якщо охрещуваний – дитина, то він, через промовлене публічно зречення батьками, хресними і всієї церковної громади, звільняється від будь-якого зв'язку з прокляттями, сатаною і всіма його ділами.

Тому будь-яке можливе прокляття, наврочення, чи любий ефект чийогось спілкування з демонами, не може мати жодного впливу на хрещену людину, яка живе в стані благодаті. Якщо людина живе в стані благодаті, то жодне прокляття її не може торкнутися.

Що ж ми маємо на увазі, коли говоримо про прокляття і вроки? Часто під цими словами мається на увазі чиясь заздрість, тобто  сильне бажання зла іншій людині. Зрозуміло, це бажання, як і будь-який інший гріховний помисел проти ближнього, наносить шкоду тільки тій людині, яка його в собі зрощує. Воля людини не володіє силою, здатною завдати шкоди іншому. Іноді для цього вдаються до окультних сил, які підкоряються сатані, за допомогою окультних практик, тобто прямого або непрямого контакту з дияволом. Але не завжди звернення до окультних сил приводить до бажаного ефекту: вони безсилі проти людини, захищеної Божою благодаттю, яку вона здобула в Хрещенні і в якій прагне перебувати за допомогою Таїнств.

Святе Письмо говорить: впадуть біля тебе тисяча, і десять тисяч праворуч від тебе, але до тебе не наблизяться: ти тільки дивитися будеш очима твоїми і бачити заплату безбожним. Бо ти сказав: "Господь – надія моя"; Всевишнього ти вибрав притулком твоїм; Тебе зло не спіткає, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї» (Пс 91,7-10). «Тож підкоріться Богові, – пише святий апостол Яків (Як. 4,7), – спротивляйтесь дияволові, то й утече від вас».

Більш того, той, хто хоче обсипати прокляттям або навести якусь біду на людину, що живе в благодаті, звертає це зло на самого себе. Ось що говориться про це в Біблії: «Рив рів, і його викопав, і впав у яму, яку приготував: обернеться зло його на його голову, і злодійство його впаде на його тім'я» (Пс 7,16-17).

Зрозуміло, не варто впадати у забобони і будь-яку невдачу приписувати окультним силам і чиїмось врокам. Однак не можна виключати, що людина, що живе в гріху, без благодаті Божої, може стати мішенню окультних практик. У такому випадку кращий спосіб захисту – це молитва, усвідомлення своїх гріхів і повернення близкості з Богом за допомогою Таїнств, насамперед Сповіді та Євхаристії, які відроджують до життя в спілкуванні з Господом.

Святий Тома Аквінський писав: «Тільки той, хто не хоче чинити опір дияволу, буває ним переможений». Диявол не має ніякої влади над нами, якщо ми не підкоряємося йому гріхом.

Окультні сили не можуть нашкодити душі, що перебуває в благодаті, оскільки християнин є співучасником перемоги Христа над демонами. Ісус сказав: «У світі будете мати скорботу; та бадьортеся: Я переміг світ» (Ів 16,33). «Вірний Господь, що зміцнить вас і збереже від лукавого», – стверджує святий апостол Павло (2 Сол 3,3). І ще: «Якщо Бог за нас, хто проти нас?» (Рим 8,31). «Бо я впевнений, що ні смерть, ні життя, ні ангели, ні влади, ні Сили, ні теперішнє, ні майбутнє, ні висота, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любові Божої в Христі Ісусі, Господі нашім» (Рим 8,31-39).

У цьому – непорушна впевненість християнина. Слід зауважити, що в Біблії немає припису боятися диявола. Біблія лише застерігає: «Підкоріться Богу, спротивляйтесь дияволові, то й утече від вас» (Як. 4,7).

Секрет захисту від диявольських сил – у послусі волі Божій і вірності благодаті, яку супроводжує пильність: «Будьте тверезі, пильнуйте, бо противник ваш диявол ходить, як лев рикаючий, шукаючи, кого з'їсти. Проти ньогого вставайте тверді вірою» (1 Петр 5,8-9).

Свята Тереза ​​Авільська писала: «Всемогутньому завгодно, щоб ми боялись того, чого потрібно боятися, переконані, що більше шкоди завдає один тільки буденний гріх, ніж весь шеол».

Господь допускає, щоб люди були спокушені: це є частиною рятівного задуму і служить нашому вдосконаленню в чеснотах. Католицький інформаційний оглядач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *