Папа Франциск до родин Риму: Сім’я покликана до любові

ossrom58123_articoloПро свідчення подружньої любові, якого очікують діти, пошани до різниці між чоловіком і жінкою та необхідності духовного відродження Вічного Міста говорив до сімей Риму Папа Франциск у неділю 14 червня 2015 року.

Пополудні на площі святого Петра у Ватикані  Папа урочисто відкрив триденний Конгрес Римської дієцезії, присвячений сім’ї. Коло 25-ти тисяч учасників зустрічі – римські сім’ї разом із дітьми, катехити, священики – «зібрались для того, щоб разом з Єпископом Риму спільно вийти назустріч великому й захоплюючому викликові, яким є передавання віри прийдешнім поколінням, – сказав кардинал Аґостіно Валліні, вікарій Папи для Римської дієцезії, вітаючи Святішого Отця. – У понеділок та вівторок Конгрес відбувається у Папській базиліці святого Івана на Латерані. Гаслом Конгресу є слова: «Ми, батьки, свідки краси життя». Не йдеться про якусь індоктринацію, але відкриття краси віри і краси життя». Кардинал Валліні висловив сподівання, що Конгрес Римської дієцезії стане життєдайним почином у душпастирській праці в парафіях та церковних громадах.

Звертаючись до присутніх Папа Франциск наголосив на тому, що Римові потрібно духовної і моральної віднови, бо, на його думку, Євангелія не може залишатись тільки гарною розповіддю, тільки ідеєю. Він зазначив, що молоді загрожує, так би мовити, «ідеологічна колонізація», яка отруює душі й родини, руйнує суспільство і країну. Тому необхідне справжнє моральне й духовне відродження.

Святіший Отець нагадав, що батьківство є Божим покликанням, щоб любити одні одних без застережень, співпрацюючи з Богом у тій любові, передаючи життя дітям. «Це прекрасне покликання, бо воно в особливий спосіб відображає людину як образ і подобу Божу. Бути батьком і матір’ю – це повністю себе зреалізувати, стаючи подібними до Бога», – сказав Папа, заохочуючи подружні пари до взаємної любові та віри в красу любові. «Для дітей немає кращої науки і свідчення, коли бачать, що їхні батьки люблять одне одного, шанують одне одного, ввічливі між собою, одне одному прощають. Діти, перш, ніж оселитись у домі, збудованому з цегли, оселюються в іншому домі, ще важливішому – взаємної любові батьків», – сказав Єпископ Риму.

Далі він підкреслив, що сімейне життя спирається на біблійному описі створення людини чоловіком і жінкою. Це перша та найбільш істотна відмінність людської істоти. Відмінність – це багатство. Різнорідність стає взаємодоповнюванням та взаємністю, сприяючи зростові подружньої пари, а найголовніше, зростові дітей у їхній ідентичності.

Папа застеріг, що у складних сімейних  ситуаціях ніколи не слід вживати дітей як заручників, ніколи перед ними не говорити погано про іншу особу, бо саме діти є першими жертвами боротьби та ненависті у сімейному колі.

Вказуючи, що завданням подружньої пари є місія, Його Святість закликав батьків бути співробітниками Святого Духа, який навіває Христові слова, бути ними також і для дітей. Вони повинні навчитись з уст батьків і з їхнього життя, що наслідування Господа обдаровує ентузіазмом, прагненням посвятитися іншим, завжди сповнює надією в труднощах та стражданнях, бо ми ніколи не самотні, але завжди з Господом і з братами.

На закінчення Папа Франциск вказав на значення похилих віком осіб в родині. Він пригадав, що багатьох країнах, де було заборонено практикувати релігію, саме вони врятували віру, дбаючи про хрищення дітей та навчаючи їх віри. Вказуючи, що в Римі проживає понад 600 похилих віком людей, Святіший Отець, підкреслюючи їхню життєву мудрість і досвід, додав, що мати їх в родині – це скарб.

Джерело: Радіо Ватикан

Опубліковано у Комісія у справах родини Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *